Работа извън ограниченията на офиса – възможности и предизвикателства

Работа извън ограниченията на офиса – възможности и предизвикателства

May 11, 2020
Безпрецедентната ситуация, в която се намират в момента и хората поотделно, и бизнесът като цяло, носи купища неизвестни за бъдещето на икономиката. Но докато всички днес могат единствено да гадаят колко дълбоки ще са последиците, едно нещо изпъкна ярко – дигитализацията. Работата от вкъщи стана масово възможна, а аналоговите ни административни процеси и образование изведнъж се оказа, че може лесно да се пренесат онлайн. 
 
Дали обаче тази извънредна ситуация ще се окаже действително повратна точка към дългосрочно ускоряване на дигитализацията у нас? 
 
„Може би няма да тръгнем на секундата рязко нагоре и първоначално ще има известно колебание, защото фирмите в момента са до такава степен объркани и неподготвени заради чрезвичайната ситуация, че им трябва време да се опомнят“, коментира Георги Кисьов, заместник-управител на българската технологична компания Risk Electronics.
 
Според него обаче фирмите, които оцелеят в тази криза, в бъдеще със сигурност ще са много по-внимателни към съветите на професионалистите по отношение на собствената си дигитализация. 
 
„Тепърва това ще се случва, а ние имаме прекрасни възможности в България поради много добрата интернет свързаност, която е и жизнено важна в тези условия. А тези неща не струват много пари и не са нужни крупни инвестиции, за да се дигитализираш“, обръща внимание Георги Кисьов.
 
Като много други, той и неговият екип сега също работят от вкъщи. Първите крачки към пренасяне на дейността във виртуална среда обаче правят още преди пет години, когато управлението на компанията узрява за потребността от това хората да могат да работят отвсякъде.
 
„Тогава се замислих, че трябва да има някакъв начин за отчетност и проследимост на текущите задачи – нещо, което да замести работното място, така че това, което е случва в офиса (включително разговорите, оперативките) да се пренесе онлайн във всичките му аспекти“. 
 
„Фирмен Facebook“
 
Така той образно нарича платформата Bitrix24, която заедно с екипа му ползват ефективно, а от 3 години насам предлагат и на своите клиенти. Сравнението произтича и от един нов аспект, убягвал доскоро от очите му.
 
„Хората имат нужда от общуване и това си личи сега повече от всякога”.
 
Ето защо работодателите трябва да помислят за персонала си и в контекста на социалните му потребности. Според Кисьов функционалностите на Bitrix24 дават усещането на социална мрежа, но в корпоративен шаблон.
 
Убедени в ползите ѝ, сега – във време на принудителна работа от вкъщи, непозната като формат за много бизнеси – от Risk Electronics са решили да предоставят продукта за свободно и безплатно ползване. 
 
Платформата позволява създаване на конкретни задачи, било то рутинни или по-големи проекти, и разпределение по екипи. “Знаем какви задачи имаме, кого и за какво трябва да прослушаме, как се развива всеки проект или задача, кой го изпълнява и кой следи за него”, обяснява Георги Кисьов. Всеки може в удобен за него момент да достъпва платформата, намирайки цялата му необходима информация на едно място, и ефективно да си върши работата си от таблет, телефон или компютър, независимо къде се намира. 
 
Дигитално пробуждане 
 
Преминаването към дистанционна работа в момента е много рязък завой за повечето фирми.
 
„Затова ние сме отворени към всички, които имат интерес да се регистрират безплатно в тази система“.
 
Според него сега голяма част от бизнеса е в шокова ситуация и има нужда да му се подаде ръка. 
 
Досега Bitrix24 е била инсталирана за много организации, в това число и държавни администрации.
 
„Срещаме едни и същи трудности в това да ги убедим, че трябва да имат този начин и култура на работа. Хората все още предпочитат да си работят както преди, в свободен разговор от офиса“. 
 
Затова и според него сегашната кризисна ситуация може да има ефект на осъзнаване сред повече фирми, че дистанционната онлайн работа не само е възможна, но и може да бъде достатъчно ефективна. За целта, на първо място за идеята трябва да узреят ръководителите, а след това тя да бъде прегърната и от служителите. 
 
Дистанционната работа през платформата е възможна за почти всички компании, чиято дейност не се извършва навън или не изисква ръчен труд. Става дума например за счетоводни къщи, кантори, проектантски фирми, търговски и много други. А технологичните, те по традиция отдавна са припознали тази по-гъвкава форма на работа.
 
Но какво е бъдещото им след COVID-19
 
На пръв поглед, включително защото могат да вършат работата си дистанционно, IT фирмите в България провокират добро усещане за бъдещето на своя бранш.
 
„Има обаче и нещо друго – трябва да помислим всички тези кол центрове, в които са заети много млади хора, те за кои индустрии работят и ще са им нужни ли техни услуги в бъдеще”.
 
Според него този разрез ще подскаже дали няма да има завои в негативна посока, като намаляване на заплати и освобождаване на хора.

„В България има много аутсорсинг дейност и ако приемем метафорично, че става дума за шиенето на една риза – един шие десния ръкав, друг левия, трети и четвърти яката и копчетата, и аз питам: ами ако утре се окаже, че ризите вече на са на мода, а се търсят тениски? Дали една аутсорсинг компания, която обслужва автомобилната индустрия, ще може бързо да се пренасочи към друго? Според мен не. Така че не може сега да се прави оценка. Първосигнално звучи добре, но трябва да се види всяка една от тези фирми чий сектор обслужва, защото в момента в който този сектор е засегнат, опитът показва, че първо чуждите мощности са тези, които страдат“, обобщава Георги Кисьов.

 

 

Етикети: платформа | хоум офис | работа от вкъщи | Bitrix24 | Битрикс 24 | Risk Electronics | Георги Кисьов | дистанционна | корпоративна.

Сподели статията: E-mail